Kabızlığı doğal besinler ile çözmek sağlıklıdır. Laksatiflerden uzak durunuz. Laksatifler bağırsak hareketlerini artırarak etki yaparlar ve alışkanlık yaparlar. Bir süre sonra etki görmek için daha fazla kullanmak zorunda kalınır.
Danışanlarımdan çok fazla yakınma duyuyorum. O nedenle bu hafta bu konuya değinmek istedim.,
BAĞIRSAKLARIMIZ BEYNİMİZDİR
İnsanın sindirim sistemi yüz milyon sinir hücresi ile çevrilmiştir. Barsakların duvarında iki katmanlı sinir hücresinden oluşan bir iletişim ağı mevcuttur. Bu ağ incecik olup, iki kas tabakası arasına gizlenmiştir.
Barsaklar, sindirim sisteminin kumanda merkezi olup, sadece besleyici maddeleri, tuz oranı ve su miktarı gibi kaba değerleri analiz etmekle kalmaz, besin emilimi ve dışkılama mekanizmasının yanında sempatik (damarları daraltan, vucudu aktif tutar) ve parasempatik (salgıları artırır, damarları genişletir) sinir iletim maddelerinin uyarıcı hormonların, koruyucu salgıların hassas dengesini de kontrol eder.
Bir insan ömrü ortalama 75 yıl olarak düşünülürse, bu yaşam süresince 30 ton gıda, 50 bin litre sıvıdan fazlası bağırsaklardan geçer. Milyonlarca zehir ve tehlikenin hakkından ustaca geliyor. Her gün dışardan aldığımız ve bizimle yaşayan milyonlarca sindirim sistemimize yerleşmiş mikro organizmaların (mikropların) kan dolaşımına sızıp vücudumuza dağılmasını önlüyor.
Barsaklar, vücudun en büyük organıdır ve savunma hücrelerinin %70’i burada bulunur. Bağırsağın içyapısında bulunan gaita (dışkı) salyası ve mayalama basilinden (bir tür mikrop) oluşan sıvı karışımı çok tehlikeli bir bakteri ve mantar cennetidir. İçimizde aşağı yukarı 500 tür ölümcül canlı bulunmaktadır. Dışkının yarısı ölmüş bakterilerden oluşur. Bu ölmüş bakteriler, vücudumuzun en etkili savunma hattı olan barsak duvarı sayesinde bizden uzak tutulur.
Bağırsaklarda bulunan savunma hücrelerinin büyük bölümünün bağırsak beyin ile kafa beyinle doğrudan bağlantısı vardır. Hücreleri iyi ve kötü olarak hisseder, kafadaki birinci beyine tehlike sinyalleri gönderir. Çünkü tehlike anında kafa beyin hazır olmalı, kişi midesinin ne durumda olduğunun bilincinde olup plana göre davranmalı; kusma, kramp, ishal şeklinde tepki vermelidir.
Bir yiyecek topağı, bir bağırsak bölümünü genişlettiği zaman harekete duyarlı mukoza (bağırsağın iç yüzeyini kayganlaştıran salgıyı yapan dokular) faaliyete geçer. Bu hücreler arası mesajların iletilmesini sağlayan ve kimyasal madde olan norotransmitteri salgılar. Bunlar bağırsak iç duvarında bulunan submukozal sensorik nöronlar (sinir hücresi) diye bilinen diğer sinir hücrelerini uyarırlar. Uyarılan bu sinir hücreleri çok çeşitli iletişim maddeleri yoluyla kas hücrelerine yavaşlatıcı ve harekete geçirici sinyaller gönderir. Bunun sonucu olarak peristaltik refleks yani yukarıdan aşağıya, sağdan sola dalgasal hareketler meydana gelir.
Sabah ilk yemekle sindirim kanalının başlangıcına gelen besinler bu uyarıyı yaparak peristaltizmi (dalgasal haraketler) başlatır. Bu dalgasal hareketler yemek borusundan anüse kadar bütün sindirim kanalında olur. Buna total peristaltizm denir. Böylece bütün sindirim kanalı çalışır. Bağırsaklar da kasılıp gevşemeye başlar ve içindeki dışkı anüse doğru ilerler ve atılır.
O nedenle sabah kalkar kalkmaz ilk yemek önemlidir. Eğer bir nedenle dışkı atılamaz ise vücut bioritmik olarak ertesi sabahı bekler. Gün boyu bir daha bu total peristaltizm oluşmaz ve dışkı atılamadan kalır. Bu kadar zehirli ve zararlı muhtevanın vücutta kalması çok zararlıdır. Mutlaka atılması gereklidir.
Kabızlık, bağırsak hareketlerinin zorlaşması ve azalmasıdır. Bağırsak hareketlerinin sıklığı kişiden kişiye değişir. Az veya çok her gün bir kez veya haftada 3 kez dışkılamak normal kabul edilir.
Kabızlık yapısal bir sorundan çok bağırsağın işleyişindeki bir sorundan kaynaklanır. Birçok sebebi vardır.
KABIZLIĞIN SEBEPLERİ
- İlaçlar: Ağrı, depresyon, yüksek tansiyon ve parkinson hastalığında kullanılan bazı ilaçlar, çok fazla kalsiyum ve demir alımı
- Hemoroid (kalın bağırsak varisi)
- Depresyon
- Lifsiz beslenmek (posasız)
- Sadece et ile beslenmek
- Hava ve ortam değişimi
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Düzenli aralarla dışkılamaya önem vermeme (dışkılamayı erteleme)
- Yeterli sıvı tüketmeme
- Hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması)
- Aşırı müshil almaya alışmak
- Nörolojik hastalıklar
- Şeker hastalığı
- Günlük beslenmeden yağı çıkarmak
- Huzursuz barsak sendromu: Bu kişiler kabızlık ve ishal arasında gidip gelirler.
- Hamilelik
- Doğum yapmak
Kabızlık sağlıksız bir durumdur. Bir çok şikayetlere neden olur. Baş ağrısı, halsizlik, şişkinlik, gaz, karın ağrısı, paslı dil, ağız kokusu vb.
Kabızlıkla besin düzenlemesi yaparak başa çıkmak mümkündür.
- Bol su içmek
- Haraketli olmak
- Lifli besinler yemek (Sebzeler ve meyveler)
- Günlük beslenmede sağlıklı yağları artırmak
- Kuru siyah erik, kuru kayısı yemek. Bu besinlerde difenilizatin adı verilen doğal laksatifler vardır.
- Probiyotik ve prebiyotik besinlerle beslenmek. Besinler bağırsak florasına faydalı bakteri kazandırırlar. Bunlar; yoğurt, kefir, kımız, ayran ve mayalanma ile yapılmış besinler; Bira, kırmızı şarap, turşu, tarhana gibi. Prebiyotik besinler ise bağırsak florasındaki faydalı bakterilerin üremesi ve çoğalması için ortam hazırlarlar; Bunlar lifli besinlerdir: Sebzeler ve
- meyveler, kurubaklagiller, kuruyemişler ve buğday kabuğu, kepek ve yulaftır.
- Probiyotik ve prebiyotik besinler bağırsak mikroflorasındaki bakterilerin canlı tutulmasını sağlarken hem de bazı vitaminlerin sentezinin (yapımını) düzenli olmasını sağlarlar.
Böylece genel sağlığımızı korumamıza yardımcı olurlar.
Kabızlığı doğal besinler ile çözmek sağlıklıdır. Laksatiflerden uzak durunuz. Laksatifler bağırsak hareketlerini artırarak etki yaparlar ve alışkanlık yaparlar. Bir süre sonra etki görmek için daha fazla kullanmak zorunda kalınır.
Marketlerde satılan doğal adı altında bazı çaylar sinameki otu içerir. Bu ot da barsak hareketlerini artırarak ve dışkıyı yumuşatarak kabızlığı çözüyor. Fakat dışkı ile beraber bağırsağın iç yüzeyini kaplayan, bağırsağı koruyan ve mukoza denilen tabakasının da atılmasını sağlayarak bağırsağı savunmasız bırakır. Bağırsak onca zehirli bakteriyi içeren dışkı ile temas etmek zorunda kalır ki; bu da bağırsağın yaralanmasına neden olur. Uzak durunuz.
Düzenli doğal beslenme sağlıktır.